Σύμφωνα με την παράδοση, στα αρχαία χρόνια υπήρχε μέσα στη λίμνη μια αρχαία πόλη που καταποντίστηκε. Η πόλη αυτή είχε τρεις κώνους και ίσως από εκεί πήρε το όνομα της η λίμνη. Τρεις κώνοι, Τριχωνίδα. Μια άλλη εκδοχή – μάλλον η επικρατέστερη – είναι ότι η λίμνη πήρε το όνομα της από την αρχαία πόλη Τριχώνιο , που βρίσκεται  δίπλα στη λίμνη, κοντά στο χωριό της Γαβαλούς.

Τα αρδευτικά δίκτυα που έχουν κατασκευάστεί περιφερειακά της Τριχωνίδας εξασφαλίζουν την παροχή νερού και την άρδευση των γύρω περιοχών. Η λίμνη είναι ιδανική για ψάρεμα και διάφορες εναλλακτικές δραστηριότητες ενώ παρουσιάζει επιστημονικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον. Κατά μήκος της λίμνης υπάρχουν βελανιδιές, καστανιές πλατάνια, λυγαριές, δάφνες και ερείπια μνημείων της βυζαντινής περιόδου και των αρχαίων πόλεων των Αιτωλών…

Τριχωνίδα: Η πιο μεγάλη λίμνη για τα πιο μικρά ψάρια

giannis tsoumalis

Του Αριστοτέλη το ψάρι

Μεγάλες εκτάσεις γύρω από τη λίμνη καλύπτονται από καλαμιώνες, που προσφέρουν πολύτιμο καταφύγιο στην άγρια πανίδα – και ειδικότερα στην ορνιθοπανίδα – της περιοχής. Στη γύρω περιοχή έχουν καταγραφεί πάνω από  είδη πτηνών. Γύρω στο  από αυτά είναι απειλούμενα είδη και προστατεύονται από την ελληνική καικοινοτική νομοθεσία.

Τριχωνίδα: Η πιο μεγάλη λίμνη για τα πιο μικρά ψάρια

Στη λίμνη Τριχωνίδα εκτός από τα ψάρια του γλυκού νερού υπάρχουν και μεγάλες ποσότητες αθερίνας που είναι θαλασσινό ψάρι. Η αθερίνα, όπως και άλλα θαλασσινά ψάρια, έφθασε στη Τριχωνίδα από το Ιόνιο πέλαγος μέσω του Αχελώου και της λίμνης Λυσιμαχίας όταν υπήρχε επικοινωνία σε αυτό το οικοσύστημα. Σήμερα η επικοινωνία αυτή, ως προς την διακίνηση των ψαριών, δεν υπάρχει λόγω των αρδευτικών έργων που έγιναν στη περιοχή. Ωστόσω από τα θαλασσινά ψάρια στη Τριχωνίδα επιβίωσε μόνο η αθερίνα που αναπαράγεται σε μεγάλες ποσότητες και αποτελεί υπέροχο έδεσμα στα παραλίμνια εστιατόρια και τις ταβέρνες λίμνης. Εδώ ζει και ο ενδημικός νανογώβιος, μήκους μόλις δυο εκατοστών, το μικρότερο είδος ψαριού στην Ευρώπη. Από τα σημαντικά ενδημικά ψάρια είναι και το γλανίδι (Silurus aristotelis). Έλαβε το όνομά του προς τιμήν του μεγάλου μας φιλόσοφου Αριστοτέλη. Ήταν ο πρώτος που το περιέγραψε στο βιβλίο του «Ιστορίες των ζώων». Η γλανιδόπιτα μάλιστα είναι από τις αγαπημένες γαστρονομικές σπεσιαλιτέ της Τριχωνίδας…

Τριχωνίδα: Η πιο μεγάλη λίμνη για τα πιο μικρά ψάρια

Λίμνη Αγγελόκαστρου

Αντίθετα με ό,τι ίσως νομίζουν πολλοί, η Τριχωνίδα – και όχι η μεγάλη Πρέσπα που δεν είναι στο σύνολο της ελληνική – είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται κοντά στο Αγρίνιο. Παλιά λεγόταν και λίμνη Βλαχωρίου ή Βραχωρίου, διότι το Αγρίνιο μετά την καταστροφή του το 314 π.Χ., επανεμφανίζεται τον 13ο αι. μ.Χ. ως οικισμός με το όνομα Βραχωρι. Μόλις το 1835, αφότου ιδρύθηκε το Νέο Ελληνικό Κράτος, το Βραχώρι ξαναπήρε την αρχαία του ονομασία, Αγρίνιο. Δίπλα της βρίσκεται η μικρότερη αδελφή της, η Λυσιμαχία, που λεγόταν και λίμνη Αγγελόκαστρου, Κονώπι ή Υδρία. Η Τριχωνίδα είναι υπόλλειμα παλιότερης, ακόμα μεγαλύτερης λίμνης που κατελάμβανε προϊστορικά ολόκληρη την λεκάνη του Αγρινίου. δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα μεγάλων γεωλογικών ανακατατάξεων, οι οποίες υπολογίζεται ότι έγινα πριν από περίπου – εκατομμύρια χρόνια.

Η μάχη της Μυρτιάς

Γύρω από τη λίμνη βρίσκονται χωριά όπως το Παναιτώλιο, η Παραβόλα και η Μυρτιά, όπου πραγματοποιήθηκε το 1943 ενέδρα των ανταρτών του ΕΛΑΣ εναντίον των Γερμανών. Η μάχη της Μυρτιάς ήταν μια από τις πρώτες συγκρούσεις του ΕΛΑΣ με τους Γερμανούς. Οι αντάρτες υπό την καθοδήγηση του καπετάν-Επαμεινώνδα οργάνωσαν το σχέδιο τους από το μοναστήρι της Μυρτιάς. Όταν ειδοποιήθηκαν ότι η φάλαγγα των Γερμανών ξεκίνησε από το Αγρίνιο, έστησαν ενέδρα στον δρόμο που οδηγούσε στο χωριό. Μόλις η αυτοκινητοπομπή πλησίασε, επιτέθηκαν και σκότωσαν 117 από τους 120 Γερμανούς….

Τριχωνίδα: Η πιο μεγάλη λίμνη για τα πιο μικρά ψάρια

Η Λίμνη με αριθμούς

Η Τριχωνίδα καταλαμβάνει έκταση 96.513 στρεμμάτων. Η ακτογραμμή της φθάνει τα 51 χλμ. και το μέγιστο μήκος και πλάτος είναι αντίστοιχα 20 και 6,25χλμ. Όσον αφορά το βάθος της, σε κάποια σημεία φθάνει και τα 58 μέτρα.

Δραστηριότητες

Τόσο η λίμνη όσο και οι γύρω περιοχές προσφέρονται για υπαίθριες δραστηριότητες. Τα νερά της Τριχωνίδας, σε ορισμένα σημεία όπως αυτό της Μυρτιάς, είναι πεντακάθαρα και προσφέρονται για κολύμπι. Επίσης η λίμνη ενδείκνυται για θαλάσσιο ποδήλατο, απολαυστικές βόλτες με σκάφος καθώς και πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς.

No more articles