Χάρη σε μια ομάδα φωτισμένων φίλων, ένα χωριό της Ελασσόνας στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας

Δεκαπέντε χωριά της Ελασσόνας απολαμβάνουν το προνόμιο της παγκόσμιας θέας, καθώς μπορούν και σερφάρουν στο ίντερνετ από το σπίτι τους, από τις φάρμες τους, από τα χωράφια, ακόμα και από τις στάνες!

της Μυρσίνης Γρηγόρη

Στο Σαραντάπορο της Ελασσόνας, μια ομάδα φωτισμένων φίλων κατάφερε με ευρηματικότητα και σκληρή δουλειά να δημιουργήσει ένα πρωτοπόρο εγχείρημα: Να βγάλει από την απομόνωση δεκαπέντε χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας, δίνοντας τους πρόσβαση στο ίντερνετ! Οι δραστήριοι κάτοικοι του χωριού, όχι μόνο πίστεψαν σε αυτό, αλλά συνεργάζονται στενά με την ομάδα του «Sarantaporo.gr», για την επιτυχία του στόχου. Και απ’ ό,τι αποδείχτηκε, όχι μάταια!

Στο Σαραντάπορο σερφάρουν και στη στάνη

Το Σαραντάπορο είναι ένα ορεινό χωριό στη Βόρεια Ελλάδα, στον δήμο Ελασσόνας. Ένα χωριό, που έμεινε γνωστό από την ιστορική Μάχη του Σαραντάπορου (5 Οκτωβρίου 1912), την πρώτη σημαντική νίκη του ελληνικού στρατού στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Η περιοχή είναι αγροκτηνοτροφική, και δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την κρίση. Ακόμη και πριν από την κρίση όμως, τα προβλήματα ήταν μεγάλα, και η μέριμνα του κράτους μικρή. Η νεολαία μετακινούνταν στα μεγάλα αστικά κέντρα, ή στο εξωτερικό, δεν υπήρχε πρόσβαση στο διαδίκτυο, και οι ντόπιοι βίωναν απομόνωση αλλά και αποκλεισμό από βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη.

Το 2010, μια ομάδα νέων ανθρώπων αποφάσισε να αντιδράσει σ’ αυτή την κατάσταση. Δημιούργησε την υποδομή για ένα κοινοτικό, ασύρματο δίκτυο, έχοντας ως στόχο την σύνδεση των χωριών της περιοχής μεταξύ τους, αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο. Δίνοντας έτσι μια ανάσα πολιτισμού, γνώσης, και προόδου, σε μια «άγονη» γωνιά της Ελλάδας. Και δυναμώνοντας ταυτόχρονα τους δεσμούς και την επικοινωνία μεταξύ των κατοίκων.

Στο Σαραντάπορο σερφάρουν και στη στάνη

Στο Σαραντάπορο σερφάρουν και στη στάνηΤο 2013 οι εμπνευστές του Sarantaporo.gr έκαναν ένα βήμα παραπέρα: Ίδρυσαν την δική τους Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ). Στην αρχή εταίροι ήταν όσοι πίστεψαν στο φιλόδοξο εγχείρημα. Σήμερα όμως, η ομάδα συνεχώς μεγαλώνει, καθώς προστίθενται άτομα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που εμπνεύστηκαν από τη δραστηριότητα της. «Οι οικονομικοί πόροι που διατίθενται μέχρι σήμερα, προέρχονται κυρίως από τα μέλη της ομάδας, από δωρεές προς την ομάδα, και προγράμματα οικονομικής ή άλλης ενίσχυσης. Δωρητές είναι φορείς, όπως οι πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών, η ΕΕΛ/ΛΑΚ κ.α., και μεμονωμένα άτομα. Παράλληλα, όλα τα μέλη της ομάδας προσφέρουν εθελοντική εργασία στις δράσεις που αναπτύσσουν», μας ενημερώνει ο Γιώργος Κλεισιάρης, μέλος και διαχειριστής της ιστοσελίδας ‘’Sarantaporo.gr’’, με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε.

Τα μέλη του «Sarantaporo.gr» δεν αρκούνται όμως σε όσα έχουν καταφέρει. Ούτε σε μια συμβατική χρήση του δικτύου που δημιούργησαν. Η προσπάθειά τους έχει στραφεί στην αναζωογόνηση και την εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας, και στη στήριξη των συνεταιρισμών.

«Σήμερα, σας ανακοινώνουμε με υπερηφάνεια», μας λέει ο Γιώργος Κλεισιάρης, «ότι, ολοκληρώσαμε τη διασύνδεση τριών κτηνοτροφικών μονάδων με το κοινοτικό ασύρματο δίκτυο Sarantaporo.gr. Μπορούμε πλέον να τους παρέχουμε πρόσβαση στην υποδομή του δικτύου μας και στο διαδίκτυο. Η αρχή έγινε με επιτυχία και σύντομα θα επεκτείνουμε την υποδομή μας και σε άλλες φάρμες της περιοχής». Το βήμα είναι σημαντικό αν λάβουμε υπόψη ότι στο Δήμο Ελασσόνας η ενασχόληση με την κτηνοτροφία είναι μια από τις κύριες δραστηριότητες που στηρίζουν την οικονομία της περιοχής. Ειδικά, στην περιοχή του πρώην Δήμου Λιβαδίου η κτηνοτροφία συντηρεί πολλές οικογένειες μόνιμων κατοίκων των χωριών. «Παρά τη μεγάλη σημασία της κτηνοτροφίας για την τοπική οικονομία, ο κλάδος μέχρι σήμερα υποφέρει από έλλειψη τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορικής», λέει ο κ. Κλεισιάρης. «Βασική αιτία είναι η έλλειψη των σχετικών υποδομών, που σε πολλές περιπτώσεις έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρες κτηνοτροφικές μονάδες να μην έχουν ούτε τηλεφωνική γραμμή! Μπορεί εύκολα κανείς να φανταστεί τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας».

Στο Σαραντάπορο σερφάρουν και στη στάνη

Όμως, για να καταφέρεις να δώσεις πρόσβαση σε μια αγροκτηνοτροφική μονάδα, δεν φτάνει μονάχα ένα καλώδιο, χρειάζονται κι άλλα… Έτσι και τα μέλη του Sarantaporo.gr επανειλημμένα εδώ και καιρό κάνουν επαφές με τους τοπικούς κτηνοτρόφους, αναζητώντας μαζί τους τρόπους να γεφυρώσουν το κενό. Παράλληλα, έρχονται σε επαφή με επαγγελματίες και εταιρίες του χώρου της κτηνοτροφίας, στα πλαίσια ημερίδων και συναντήσεων που διοργανώνουν στην περιοχή, με πολύ θετικά αποτελέσματα και ευκαιρίες συνεργασίας. «Από το 2010 στηρίζουμε έμπρακτα την τοπική ανάπτυξη της περιοχής, γεφυρώνοντας το ψηφιακό χάσμα και αναπτύσσοντας υποδομές ασύρματης δικτύωσης. Λειτουργούμε συλλογικά, με ενεργό συμμετοχή των τοπικών κατοίκων, μεταδίδοντας τις γνώσεις και την τεχνογνωσία μας σε όσους στηρίζουν το έργο μας. Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερες πληροφορίες για να συμμετάσχει ενεργά, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο info@sarantaporo.gr», ενημερώνει ο Γιώργος Κλεισιάρης.

Στο Σαραντάπορο σερφάρουν και στη στάνη

Βραβείο από την “The People’s Trust”

Στις 24 Οκτωβρίου 2016, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Orange Grove στην Αθήνα, η ΑΜΚΕ Sarantaporo.gr βραβεύτηκε με χρηματικό έπαθλο από την “Ashoka Greece” και την “The People’s Trust” για τη διάκρισή της στον πρώτο κύκλο του προγράμματος Ashoka Impact στην Ελλάδα.

Από τις αρχές Απριλίου 2017 έχουνε ξεκινήσει να υλοποιούνε το πλάνο για την αξιοποίηση του χρηματικού βραβείου, ύψους €8.000 που λάβανε από τον χορηγό μας “The People’s Trust”. Σε αυτό το πλάνο περιλαμβάνονται:

  • Εκπαίδευση και πιστοποίηση μελών του οργανισμού μας σε προχωρημένες τεχνολογίες δικτύωσης
  • Κατάρτιση τοπικών συνεργατών μας από τα χωριά σε θέματα χρήσης διαδικτύου, ηλεκτρονικών επικοινωνιών και συντήρησης εξοπλισμού μέσω εργαστηρίων που θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες
  • Αναβάθμιση του ασύρματου κοινοτικού δικτύου Sarantaporo.gr με νέο εξοπλισμού, με στόχο τη βελτίωση και επέκταση της λειτουργίας του και προς άλλα χωριά της περιοχής

Στο Σαραντάπορο σερφάρουν και στη στάνη

 

Όσοι επιθυμείτε να στηρίξετε το έργο τους μπορείτε να υποβάλλετε μια δωρεά στον PayPal λογαριασμό paypal@sarantaporo.gr ή στον ακόλουθο τραπεζικό λογαριασμό: Τράπεζα Πειραιώς / Sarantaporo.gr Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία / ΙΒΑΝ Απεικόνιση: GR22 0171 7300 0067 3012 6146 639 / Καραϊσκάκη 28, 10554 Ψυρρή, Αθήνα / Τηλ: 211 8002730.

 

Το θέμα δημοσιεύτηκε επίσης, στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα»

 

 

 

No more articles