-θέση διαφήμισης 3-

Το Μάη έχ’ η άνοιξη, τα χελιδόνια ο Μάρτης, ο Απρίλης τα τριαντάφυλλα, κι ο Μάης τα κεράσια.

Όπου ακούς πολλά κεράσια, βάστα μικρό καλάθι, λέει μια λαϊκή μας παροιμία. Ωστόσο, όσοι αποφάσισαν να επισκεφθούν τον Πλάτανο Κυνουρίας, σίγουρα χρειάστηκαν ένα μεγαλύτερο καλάθι. Στο μαγικό χωριό του Πάρνωνα, ο Μάης είναι συνδεδεμένος με χρώματα, αρώματα και γεύσεις. Κυρίως, όμως, είναι αγαπημένος γιατί τα όμορφα άνθη της κερασιάς μεταμορφώνονται σε κατακόκκινα τραγανά δροσάτα κεράσια! Κεράσια, που απόλαυσαν σε αφθονία, όσοι παρευρέθηκαν στη «Γιορτή Μάη και κερασιού».

Ο Πλάτανος είναι ένας διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, φημισμένος για τα πλούσια νερά του, που βγαίνουν κατευθείαν από τα σπλάχνα του Πάρνωνα. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 450 μέτρων και απέχει 180 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Οι μικροί καταρράκτες, οι αμέτρητες τρεχούμενες πηγές, τα καλντερίμια, ο επιβλητικός Ιερός Ναός της Αγίας Άννας (1835). Τα δύο μοναστήρια Παναγία της Σέλας και Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην κορυφή του χωριού, ο Πύργος του Μόραλη όπου αποκρούστηκαν οι ορδές του Ιμπραήμ και μια ευγενική φιλοξενία. Όλα συνθέτουν το σκηνικό για ένα ταξίδι γεμάτο όμορφες εικόνες, με λαογραφικές πληροφορίες αγροτικής, ποιμενικής, υλοτομικής και κτηνοτροφικής προέλευσης.

2222

Στα τρεχούμενα νερά.

Η γιορτή των παππούδων μας

Στον Πλάτανο Κυνουρίας κάθε χρόνο, το τελευταίο σαββατοκύριακο του Μαΐου, ο δραστήριος τοπικός σύλλογος, οι κερασοπαραγωγοί και οι νοικοκυρές του χωριού βάζουν το «κερασάκι στην τούρτα». Αναβιώνουν ένα από τα ομορφότερα έθιμα του τόπου, τη «Γιορτή του Μάη και του κερασιού». Πρόκειται για μια γιορτή αφιερωμένη στο δέντρο της κερασιάς και τους πολύτιμους καρπούς της, που έρχεται από τα βάθη του χρόνου, με στόχο την τόνωση της αγροτικής παραγωγής και της ντόπιας αγοράς, αλλά και τη γνωριμία με τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου. Ξέρουμε ότι πάντα πίσω από ένα σπουδαίο εγχείρημα κρύβονται άνθρωποι με μεράκι και όραμα. Στην περίπτωση αυτή, μιλάμε για όλους εκείνους που κινούν τον «Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Πλατάνου Κυνουρίας». Έναν σύλλογο, που τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχτεί σε βασικό στήριγμα της ανάπτυξης και ανάδειξης του χωριού.

«Η γιορτή του κερασιού κρατάει τις ρίζες της από τους παππούδες μας. Κάθε άνοιξη, μόλις τελείωναν τη συγκομιδή του καρπού, οργάνωναν ένα μικρό πανηγύρι για να ξεκουραστούν και να γιορτάσουν την καρποφορία της γης. Έτσι κι εμείς, συνεχίζοντας την παράδοση αυτή, διοργανώνουμε κάθε χρόνο στο χωριό μας, τον Πλάτανο, την γιορτή του κερασιού, για να τιμήσουμε τα προϊόντα που παράγει η πλατανίτικη γη», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου, αλλά και πρόεδρος του χωριού, Θανάσης Αντωνίου.

 

της Μυρσίνης Γρηγόρη

Το θέμα δημοσιεύτηκε επίσης, στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» και στο ypaithros.gr

No more articles