-θέση διαφήμισης 3-

Η Λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία του νομού Καρδίτσας, περιτριγυρισμένη από τις κατάφυτες πλαγιές του ορεινού όγκου των Αγράφων. Η Λίμνη Πλαστήρα είναι το στολίδι του νομού Καρδίτσας και βρίσκεται 25χλμ. δυτικά από την πόλη της Καρδίτσας σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Η θέση της είναι ιδιαίτερα προνομιακή καθώς απέχει 325χλμ. από την Αθήνα και 230χλ. από τη Θεσσαλονίκη.Η Λίμνη Πλαστήρα είναι μία τεχνητή λίμνη που απλώνεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης. Η περιοχή οφείλει το όνομά της στην πληθώρα ελαφιών που ζούσαν κάποτε εκεί, καθώς νεβρός σημαίνει μικρό ελάφι. Η σύλληψη της ιδέας δημιουργίας τεχνητής λίμνης στην περιοχή, ανήκει στον σπουδαίο στρατηγό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, ο οποίος κατάγεται από το γραφικό αγραφιώτικο χωριό Μορφοβούνι.

Το 1925 λοιπόν, ο Νικόλαος Πλαστήρας οραματίστηκε την κατασκευή ενός φράγματος, το οποίο θα εξασφάλιζε το κλείσιμο του Μέγδοβα ή Ταυρωπού ποταμού, παραπόταμου του Αχελώου, με αποτέλεσμα την άρδευση του θεσσαλικού κάμπου ο οποίος το καλοκαίρι υπέφερε από λειψυδρία, την ύδρευση της Καρδίτσας και άλλων κοινοτήτων, καθώς και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την εκμετάλλευση της δύναμης του νερού.

Εξαιτίας όμως της Κατοχής, η ιδέα του άργησε να υλοποιηθεί. Η κατασκευή του φράγματος ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 1955 και ολοκληρώθηκε το 1959, οπότε και άρχισε η πλήρωση του ταμιευτήρα με νερό από τους παραπόταμους του Ταυρωπού και με βρόχινο νερό. Η λίμνη Ταυρωπού που αργότερα μετονομάστηκε σε λίμνη Πλαστήρα καταλαμβάνει έκταση 25.000 στρεμμάτων και το βάθος της είναι περίπου 65μ. Το φράγμα είναι μία εντυπωσιακή τσιμεντένια κατασκευή με μήκος 220μ. και ύψος 83μ. Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις, που μία ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό οικοσύστημα έχει τόσο θετικά αποτελέσματα.

Η λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται σε μία πανέμορφη τοποθεσία. Οι κατάφυτες από έλατα, οξιές και καστανιές πλαγιές των γύρω βουνών καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά της λίμνης δημιουργώντας μία εκπληκτική εικόνα. Το τοπίο είναι πραγματικά μαγευτικό.Η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου, οι οποίοι αναζητούν τη χαλάρωση και την ηρεμία σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον μέσα στη φύση, αλλά και για όσους θέλουν να ζήσουν την περιπέτεια στα δάση και τις κορυφές των Αγράφων.Η λίμνη Πλαστήρα θα σας γοητεύσει όποια εποχή κι αν την επισκεφθείτε. Τόσο το χιονισμένο τοπίο το χειμώνα, όσο και η καταπράσινη φύση την άνοιξη και το καλοκαίρι δημιουργούν ένα υπέροχο θέαμα.Εκτός από την ανεπανάληπτη ομορφιά της λίμνης, η ευρύτερη περιοχή συγκεντρώνει πλήθος εντυπωσιακών αξιοθέατων. Θρησκευτικά μνημεία, ενδιαφέροντα μουσεία, πέτρινα γεφύρια, επιβλητικά σπήλαια, πυκνά δάση, γραφικά χωριά, σημεία που προσφέρουν πανοραμική θέα στη λίμνη και τα γύρω βουνά είναι λίγα μόνο από τα αξιοθέατα που θα σας γοητεύσουν.Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν δεκάδες παραδοσιακά χωριά. Κάθε ένα έχει τη δική του ομορφιά και φυσιογνωμία, ενώ τα περισσότερα χαρίζουν εκπληκτική θέα στη λίμνη, τις γύρω βουνοκορφές και το θεσσαλικό κάμπο.Η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί επίσης ιδανικό προορισμό για τους φυσιολάτρες, καθώς μπορούν να επιδοθούν σε πλήθος υπαίθριων δραστηριοτήτων στη λίμνη αλλά και στην περιοχή γύρω από αυτή. Υδάτινα σπορ, ψάρεμα, ποδήλατο βουνού, ιππασία, πεζοπορία, ορειβασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς, τοξοβολία είναι κάποιες από τις αθλητικές δραστηριότητες που μπορείτε να ασκήσετε, και μέσα από αυτές να χαλαρώσετε ερχόμενοι σε άμεση επαφή με τη φύση.Γύρω από τη λίμνη έχουν δημιουργηθεί αξιόλογες τουριστικές εγκαταστάσεις. Εδώ θα βρείτε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια για κάθε προτίμηση, ώστε να απολαύσετε μία ευχάριστη και άνετη διαμονή σε ένα μαγευτικό περιβάλλον. Επίσης, στα εστιατόρια και τις ταβέρνες της περιοχής θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε εκτός των άλλων τα νοστιμότατα εδέσματα της τοπικής κουζίνας.Η αξεπέραστη φυσική ομορφιά της περιοχής, σε συνδυασμό με τα πολυάριθμα αξιοθέατα και τις αμέτρητες επιλογές που έχει κανείς για να περάσει ευχάριστα την ώρα του, έχουν αναδείξει τη λίμνη Πλαστήρα σε επίγειο παράδεισο. Αξίζει να την επισκεφθείτε για να θαυμάσετε τη μοναδική ομορφιά της και να ζήσετε πρωτόγνωρες εμπειρίες. Είναι βέβαιο πως θα θελήσετε να επιστρέψετε ξανά σ’ αυτό το μέρος.

πηγή

No more articles