Στην Πάτμο, σε έναν τόπο με πληθυσμό μικρότερο από τέσσερις χιλιάδες κατοίκους, με έλλειψη νερού, η θέληση των κατοίκων για ομορφιά τους έχει κάνει να γεμίσουν το άγονο νησί με λουλούδια όλων των ειδών. Με υπομονή, φροντίδα και πολλή αγάπη, οι γυναίκες του νησιού περιποιούνται τα λουλούδια τους και τα κάνουν να ανθίζουν και να ομορφαίνουν. Τα άνθη είναι μια προέκταση της ομορφιάς τους και είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις ίδιες. Η απεικόνιση της σύνδεσης αυτής, γίνεται μέσα από μία σειρά 20 φωτογραφιών της Ντένια Παναγάκη στο πρότζεκτ της «Γυναίκες της Πάτμου» στο οποίο παρουσιάζει γυναίκες όλων των ηλικιών με λουλούδια αντί για μαλλιά.

Γυναίκες της Πάτμου, γυναίκες με τον ήλιο στα μαλλιά...

«Πέρσι το καλοκαίρι έμεινα αρκετό καιρό στην Πάτμο, εκεί ζει ο αδελφός μου. Κατά την διάρκεια αυτή εμπνεύστηκα διάφορα προτζεκτάκια που σιγά-σιγά άρχισαν να πραγματοποιούνται. Η Πάτμος είναι ένα μέρος με ανθρώπους από όλο τον κόσμο που έχουν ταξιδέψει πολύ και έχουν συγκεντρώσει φανταστικές εμπειρίες. Πολλοί μένουν πλέον μόνιμα εκεί. Μέσα από συζητήσεις ήρθε η έμπνευση», λέει η Ντένια.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

«Ήθελα να κάνω κάτι ανθρωποκεντρικό. Προτιμώ πάντα να φωτογραφίζω ανθρώπους. Δεν θυμάμαι πώς ακριβώς ξεκίνησαν Οι “Γυναίκες της Πάτμου”, αλλά θυμάμαι ότι μου φαινόταν πολύ δύσκολο πρότζεκτ. Μετά την πρώτη φωτογράφηση ήξερα ότι θα συνεχίσω μέχρι να φωτογραφίσω όλα τα λουλούδια της Πάτμου. Ξεκίνησα να μαθαίνω τα λουλούδια του κάθε σπιτιού. Πότε είναι η εποχή τους και μέχρι πότε οι κάτοικοι πότιζαν τον κήπο του. Άρχισα να προσέχω όλες τις αυλές και να θυμάμαι λεπτομέρειες. Δεν είχα ιδέα από λουλούδια και τελικά έμαθα τα πάντα. Ανακάλυψα το ‘καμπανάκι της Πάτμου’ που δεν το ήξερα, όπως και το ‘ωραιόφυλλο’.

Γυναίκες της Πάτμου, γυναίκες με τον ήλιο στα μαλλιά...

«Η εμπειρία μου με τις γυναίκες ήταν πολύ ενδιαφέρουσα μιας και όλες όταν βρίσκονταν ανάμεσα στα λουλούδια αποκτούσαν μια ηρεμία και μια φυσικότητα απρόσμενη. Ανακάλυψα και κάποια μέρη που πολλοί λίγοι γνωρίζουν στην Πάτμο. Μυστικοί κήποι και μαγικά μέρη στη μέση του πουθενά γεμάτα λουλούδια. Οι κάτοικοι με πήγαν παντού, αγάπησαν το πρότζεκτ μου και μου άνοιξαν απλόχερα τους κήπους τους».

Γυναίκες της Πάτμου, γυναίκες με τον ήλιο στα μαλλιά...

Γυναίκες της Πάτμου, γυναίκες με τον ήλιο στα μαλλιά...

 

Φωτογραφίες: Ντένια Παναγάκη

Κέιμενο: Μαρίνα Πετρίδου,

No more articles