-θέση διαφήμισης 3-

Καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος: Μεταξύ Τέχνης και γης

Με το κεφάλι στον ουρανό του μύθου και τα πόδια στον κόμβο της Σούδας, ένα χωριό ισορροπεί με μαεστρία μεταξύ τέχνης και γης. Ζωγράφοι, αργυροχρυσοχόοι, αγιογράφοι, διακοσμητές, γλύπτες, κεραμίστες, δεινοί μάστορες ξυπνούν στον Βερέκυνθο από τη λήθη πατροπαράδοτες τέχνες του ελληνικού πολιτισμού.

Ένα χωριό της Κρήτης ισορροπεί μεταξύ τέχνης και γης

Γιοι του Δία, οι Ιδαίοι Δάκτυλοι επέλεξαν τον Βερέκυνθο τα πανάρχαια χρόνια για να διδάξουν στους ανθρώπους τις τέχνες που μας καθορίζουν μέχρι και σήμερα. Ταπεινοί συνεχιστές τους, οι σημερινοί καλλιτέχνες-κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι με αγωνία, μόχθο, υπομονή και αστείρευτη δημιουργικότητα προσπαθούν για το δύσκολο αλλά όχι και  ανέφικτο. Τον σύγχρονο Βερέκυνθο.

Το καλλιτεχνικό χωριό «Βερέκυνθος» βρίσκεται στον κόμβο της Σούδας στην ανατολική είσοδο της πόλης των Χανίων. Ένα χωριό για επισκέπτες με διαμορφωμένη άποψη αισθητικής και ευαισθησίας για το χειροποίητο, το ιδιαίτερο, το κατασκευασμένο με κόπο και μεράκι. Το χωριό λειτουργεί από το 2000 και αποτελεί μέρος του Βιοτεχνικού πάρκου. Εκεί έχουν στήσει τα εργαστήρια τους 17 χειροτέχνες που ζουν από την τέχνη τους. «Περισσότερα από 25 χρόνια έχουν περάσει αφότου στον Σύνδεσμο Παραγωγών Καλλιτεχνικής Χειροτεχνίας Βιοτεχνίας νομού Χανίων άρχισε να διαφαίνεται η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός χώρου όπου θα μπορούσαμε να συνυπάρξουμε αλλά και να συμπράξουμε», λέει η Μαρίνη Μαρία, που είναι από τους πρωτοστάτες της όλης προσπάθειας. Και καταλήγει: «Πρωταρχικός στόχος, η ανάδειξη των τεχνών και του πολιτισμού του τόπου μας αλλά και όλα τα πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτή τη συνύπαρξη των εργαστηρίων όπως ανταλλαγή τεχνογνωσίας, από κοινού προβολή, ένταξη σε προγράμματα».

Ένα χωριό της Κρήτης ισορροπεί μεταξύ τέχνης και γης

Εργαστήρια

«Στα εργαστήρια ο επισκέπτης θα δει και θα αφουγκραστεί την ψυχή του καλλιτέχνη την στιγμή που την καταθέτει στο δημιούργημα του», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Στο καλλιτεχνικό χωριό λειτουργούν 17 εργαστήρια με ειδίκευση στην κεραμική, γλυπτική, αργυροχρυσοχοΐα, υαλουργική, δερμάτινα είδη, ζωγραφική, αγιογραφία, κατασκευή παραδοσιακών κρητικών μαχαιριών, παραδοσιακών μουσικών οργάνων, διακοσμητικές εφαρμογές και είδη γάμων. Στο χωριό, έχει εγκατασταθεί και η ομάδα «Πηλοίκο», που ασχολείται με την βιοκλιματική αρχιτεκτονική και τη φυσική δόμηση, με φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά.

Ένα χωριό της Κρήτης ισορροπεί μεταξύ τέχνης και γης

Αναζήτηση νέων καλλιτεχνών

Οι κάτοικοι του χωριού αναζητούν νέους χειροτέχνες να γεμίσουν και τα υπόλοιπα εργαστήρια. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εργαστήρια προς ενοικίαση, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης του στο χωριό», τονίζει η Μαρία. Ένας υποψήφιος κάτοικος του Βερέκυνθου θα πρέπει να ασχολείται επαγγελματικά με την κατασκευή χειροτεχνικών προϊόντων, να είναι συνεργάσιμος και συνεπής στους όρους που διέπουν τη λειτουργία του χώρου. Να συμμετέχει στις από κοινού προσπάθειες των ήδη εγκατεστημένων για την προώθηση και προβολή του εγχειρήματος του καλλιτεχνικού χωριού. Τα οφέλη για τον ίδιο είναι η εγκατάσταση της επιχείρησης του σε ένα όμορφο και φυσικό περιβάλλον κοντά στην πόλη των Χανίων. Η προβολή της προσπάθειας του μέσα από τις κοινές προσπάθειες της κοινότητας. Η δυνατότητα λιανικής πώλησης των προϊόντων του μέσα από το χώρο εργασίας του, σε πελάτες ευαισθητοποιημένους στην αναζήτηση χειροποίητων δημιουργιών.

Ένα χωριό της Κρήτης ισορροπεί μεταξύ τέχνης και γης

Ένα χωριό της Κρήτης ισορροπεί μεταξύ τέχνης και γηςΒερέκυνθος Φεστιβάλ

Σχεδόν κάθε χρόνο, συνήθως το καλοκαίρι, ο Βερέκυνθος διοργανώνει φεστιβάλ θεματικού χαρακτήρα εβδομαδιαίας διάρκειας. Η κατασκευή καμινιών στους υπαίθριους χώρους, αλλά και το ψήσιμο με παραδοσιακές τεχνικές, αποτελούν πολιτιστικά δρώμενα που προσελκύουν ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Η Μαρία μας ενημερώνει: «Τον Ιούνιο του 2015, μαζί με την ομάδα «Πηλοίκο», υλοποιήθηκε σεμινάριο με θέμα την τεχνική δόμησης και κατασκευάστηκε σκίαστρο-γλυπτό στην κεντρική πλατεία του χωριού. Όλο τον χρόνο πραγματοποιούνται μαθήματα κεραμικής σε ενήλικες και παιδιά στην προσπάθεια μας να διαδώσουμε την μαγεία της δημιουργίας και την αξία του χειροποίητου διαμορφώνοντας έτσι και την αντίληψη του αυριανού καταναλωτή».

 

Ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε!

Η Μαρία Μαρίνη διατηρεί ένα εργαστήριο κεραμικής από το 2000 στον Βερέκυνθο. Η συζήτηση μαζί της δίνει μια εικόνα από το μεράκι και τον αγώνα των «κατοίκων» του Βερέκυνθου, αλλά κι από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Είπε, ανάμεσα σε άλλα:

  • Αρωγοί κατά καιρούς στην προσπάθεια μας είναι το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο Χανίων και ο Δήμος. Η έλλειψη αστικής συγκοινωνίας από Χανιά και Σούδα προς το καλλιτεχνικό χωριό καθώς και η μη συστηματική προβολή (εκ μέρους μας) αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες μειωμένης επισκεψιμότητας.
  • Παρά τις σημερινές δυσκολίες που βιώνουμε συνολικά ως χειροβιοτέχνες, όχι μόνο λόγω της κρίσης, αλλά κυρίως μιας παγκοσμιοποιημένης αγοράς που κατακλύζεται από ξενόφερτα προϊόντα, ξένα προς τον πολιτισμό μας, εμείς εξακολουθούμε να ελπίζουμε.
  • Κι όταν τη ρωτάμε πώς ονειρεύεται το αύριο, απαντά: «Ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε το καλλιτεχνικό χωριό να πάρει την θέση που του αξίζει στον χάρτη της ελληνικής παράδοσης και του πολιτισμού. Όχι ένα απλό πέρασμα του επισκέπτη αλλά μια στάση όπου θα δει και θα αφουγκραστεί την ψυχή του καλλιτέχνη την στιγμή που την καταθέτει στο δημιούργημα του».

της Μυρσίνης Γρηγόρη

 

Ένα χωριό της Κρήτης ισορροπεί μεταξύ τέχνης και γης

 

Πληροφορίες

Εργαστήρια: 67 ή 120 τ.μ.

Ενοίκιο: 200-300 ευρώ

Ώρες επισκέψεων: 10:00-14:00 & 17:00-19:00 (εκτός Σαββάτου απόγευμα και Κυριακής)

Επικοινωνία: Μαρίνη Μαρία

Τηλ: 282189101

Κιν: 6938082125

Εmail: info@verekinthos.com

Website: www.verekinthos.com

 

 

 

No more articles